[2] Queen Royalblog














Beatrix: weinig bloopers sinds 1980

Perfectie. Geen schandalen, geen ophef. Dat is de leidraad van koningin Beatrix. De afgelopen 28 jaar is zij er in geslaagd die vast te houden. Haar regeringstijd is tot nu toe vrijwel vlekkeloos verlopen. Daarom ook dat de paar incidenten die er zijn geweest, sterk zijn uitvergroot, bij gebrek aan beter.

Beatrix wil haar werk goed doen. Ze weet dat ze fouten kan maken, maar de buitenwereld moet daar niets van merken. Uitglijders blijven door het geheim van paleis Noordeinde ook onopgemerkt, zo lang iedereen zich tenminste houdt aan de regel dat over gesprekken met de koningin niets naar buiten komt. Alleen op die manier kan ze vrijuit praten, zich volop informeren en toch boven de partijen blijven staan. Komen haar mening of wensen wel naar buiten, dan is er een probleem.

De Amerikaanse politicus Jesse Jackson bijvoorbeeld kent de gevoeligheden rond het Nederlandse staatshoofd niet. Na een audiëntie bij de koningin vertelt hij in september 1983 uitvoerig over het gesprek: 'Beatrix zit in haar maag met de kruisraketten die de Navo in Europa wil plaatsen. Ze is voor uitstel, er moet eerst verder worden gepraat met de Sovjetunie.'

Leuk om te weten, maar premier Ruud Lubbers die op dat moment te maken heeft met grote weerstand tegen zijn plannen om de nucleaire wapens in Nederland op te stellen, verslikt zich in zijn ontbijt. Tegenstanders zijn er al genoeg. Zelfs prinses Irene heeft zich achter de honderdduizenden demonstranten opgesteld. Zo'n mening van de koningin kan hij missen als kiespijn.

De Rijksvoorlichtingsdienst wordt ingeschakeld. De dominee wordt gevraagd zijn woorden in te trekken. En als de koningin al zoiets zou hebben gezegd, zegt Den Haag, dan heeft ze het vast niet zo bedoeld of heeft Jackson het verkeerd begrepen.

===
http://gpdhome.typepad.com/queenbeatrix/2008/01/beatrix-weinig.html
===

Geen opmerkingen:

Bezoekers