[37] Jan Wolkers


Jan Wolkers - Turks fruit
Van Boekhoven-Bosch B.V., Utrecht (1969)


Titelverklaring:
Turks fruit is een zoet snoepje. Olga krijgt dit snoepje van de ik-figuur tijdens haar verblijf in het ziekenhuis. Het leven is dan wel niet zo zoet voor haar, maar ze geniet even van het snoepje.

Monique van de Ven

De auteur:
Jan Wolkers wordt op 26 oktober 1925 in Oegstgeest geboren. Hij groeit op in een streng gereformeerd gezin, als derde van elf kinderen. Hij wordt vanwege slechte resultaten van de MULO gestuurd. Hij helpt eerst zijn vader in de winkel en heeft daarna een aantal verschillende baantjes: bijv. dierenverzorger, tuinman en lampenkappenschilder.
In de oorlog duikt hij onder. In 1944 sterft onverwacht zijn oudste broer. Dit grijpt hem erg aan, omdat hij zijn broer bewonderde vanwege diens protesten tegen hun vader. Na de oorlog studeert hij beeldhouwkunst in Den Haag, Amsterdam en Salzburg. In 1957 krijgt hij een beurs voor een stage bij Ossip Zadkine in Parijs. Hij debuteert in 1961 als schrijver met de verhalenbundel Serpentina’s petticoat. Kort Amerikaans (1962) is zijn eerste roman. Jan Wolkers roept met de ongeremde beschrijvingen van thema’s als sexualiteit, dood en geloof veel weerstanden op. In 1963 ontvangt hij de Novelleprijs van de stad Amsterdam, maar drie jaar later geeft hij het geld terug uit protest tegen het politieoptreden tegen de provo’s. Vervolgens weigert hij in 1982 de Constantijn Huygensprijs en in 1989 de P.C. Hooftprijs. Het Auschwitzmonument in Amsterdam is zijn bekendste sculptuur.
Een geringe greep uit zijn oeuvre: Romans zijn Kort Amerikaans (1962), Terug naar Oegstgeest (1965) en Brandende liefde (1981) die allemaal zijn verfilmt. Ook Turks fruit is verfilmd. Verhalen zijn Gesponnen suiker (1963), 22 Sprookjes, verhalen en fabels (1985). Onder de essays vallen Tarzan in Arles (1991), Mondriaan op Mauritius (1997).

Literaire stroming:
Realisme, met invloeden van het existentialisme.

Genre:
Liefdesroman, voor een groot deel autobiografisch.

Leest u HIER meer.

Geen opmerkingen:

Bezoekers